Information

Årsmötet.

Den 26 februari hölls vårt årsmöte i " Gamla Fabriken", ett 70-tal medlemmar infann sig till mötet.  Förutom de sedvanliga mötesfrågorna bjöds på kaffe, underbara smörgåsar och en fantastisk god kaka därtill.

Som en viktig refräng på mötet kåserade Ove Schewenius och visade bilder ur hans gedigna bildarkiv.  Denna gång kom bilderna från hans många resor runt i våra bygder och de församlada fick via bildduken se många sevärdheter, kända och okända, som Ove och "mor" besökt.

Hasse Ferm underhandlar med Ing-Marie Gunnarsson vid bordet med medlemslotter.

Utdelninga av diplom från Blomsterfonden.  I år gick de två priserna för vackraste trädgårdarna till Gerd och Göte Kjellgren där dottern Maria, här till vänster, tar emot diplomet.  Ett likadant diplom gick till Hanne och Herbert Oetting, här till höger.  Solveig Thorkilsson är prisutdelare.

Kaffestunden är en viktig punkt på årsmötet.  Här har vi den som ett gemytligt avbrott mellan de ordinarie mötespunkterna och Oves fotokåseri.

Bennie Åkerfelt  berättar...

 Den 9:e april var Bennie Åkerfelt på besök, och hade en berättarkväll som föreningen arrangerat.  Kvällens kluriga ämne handlade om " Mordet på fattiggår´n i Örby Hult ". 

Bennie blandade en verklig tilldragelse från början av 1900-talet med sin egen fantasifyllda kryddning av händelsen.  En mix som ibland hade riktigt finurlig knorr, och som lockade den i grunden allvarliga händelsen till många skratt.  Många av åhörarna funderade säkert när de kom hem, var gränserna gick mellan fantasin och verkligheten.

Bennies berättarkonst var imponerande, och trots ett egentligen dystert ämne framfördes historien med en humoristisk knorr som få berättare hade kunnat framföra på ett intressantare sätt.

Berättarkvällen avslutades med en kaffestund med tilltugg.  Bl.a. kvällens berättelse diskuterades, och Bennie fick också en och annan fråga var gränsen mellan dikt och verklighet gick.  Vilka personer i berättelsen var uppdiktade och vilka fanns i verkligheten ?  Många frågor fanns om den finurliga berättelsen.

Valborgsmässofirandet

Årets Valborgsfirande hölls i en något kylig vårkväll, även om solen bröt igenom just vid 19-tiden när firandets program drog i gång.  Som brukligt underhölls publiken med musik och körsång, vårtal m.m. som hör kvällen till.

En väl samlad publik i väntan på kvällens utbud av underhållning från scenen.

Nytt för i år bland de olika lotterierna var "Barnlotteriet Noaks Ark" ett unikt och fantastiskt alster i stickat handarbete skänkt av Kristina Jöborn.

Kören var för i år sammansatt av medlemmar från såväl Sätila som gästande körsångare ur gruppen Treklangen från Kållered.  Allt leddes och hade arrangerats av Ida Karlsson och Annika Andreasson.  Mycket välljudande, hördes omdömet från publiken.

Årets vårtalare var Marcus Ring, Rektor för högstadiet på Sätilaskolan.  En välkänd profil för många föräldrar och elever i vår bygd.  Temat i talet var brytningen från vintersport till sommar-dito nu när våren och sommaren är i antågande.  Naturligtvis berörde han även skolans betydelse i bygden.

Efter vårtalet gjorde kören ett andra uppträdande med nationalsång som allsång och solosång av Ida Karlsson.

Gökafton

Den nionde maj arrangerade Fotskäls Hembygdsförening årets Gökafton.  Vi var ett 30-tal personer som hörsammat inbjudan.  Christer hälsade oss välkomna till deras hembygdsgård, Klockaregården.  Vi vandrade den gamla kyrkvägen som gick från Grevared till Fotskäls kyrka, stannade till vid Ryssa-Peters soldattorp för att sedan fortsätta till Fotskäls gamla mejeribyggnad.  Därefter gick vandringen tillbaka till Klockaregården där medhavd fika intogs.

Vandrare längs gamla kyrkvägen med Christer i täten.

Ryssa-Peters soldattorp.

Soldattorpets ägare Rolf Levinsson berättar om torpets historia och dess soldater.

I den ljumma vårkvällen smakade fikat bra.

Naturinventering den 18:de maj.

 Lördagen den 18:de maj var en tapper skara som ingår i projektet Lona ( Lokal Naturvård ), som har till uppgift att inventera norra Lygnerns branter, på besök i sluttningarna mellan Årenäs och Tostekulla för att inventera dess flora och fauna.  En hel del lavar, mossor, insekter, svampar och olika sorters gräs och blommor noterades.

Peter Nolbrant förevisar ett sandbi som han fångat med håven.  Just den arten är relativt ovanlig och trivs på sandiga marker där det växer ärtväxter, t.ex. gökärt.

Mikael Redhammar har hittat en intressant gräsart som han förevisade och som noterades i inventeringsprotokollet.

En av de stora bokarna mättes.  Peter finner att omkretsen är 4.75 meter.

Smepojka och morsdagstårta 26 maj.

Söndagen den 26 maj hade vi ett arrangemang där Smepojka från Kungsbacka underhöll med dragspelmusik, sång och vitsar.  Underhållningen var av absolut toppklass och publiken kunde njuta av ett flertal kända och okända musik och sångstycken, alla med mer eller mindre kulturell bakgrund.  Smepojka kunde hantera dragspel och bas på ett sätt som skapade många spontana applåder och taktklappningar, blandat med goda skratt.

Smepojka hade en bra repertoar av gamla kulturella godingar som de blandade med uppskattade vitsar.  Dragspelsvirtuoser finns det inte så gott om, men här fanns i alla fall en, vilket var mycket uppskattat.

Efter Smepojkas framträdande var det dags att gå en trappa ner där det bjöds på morsdagstårta......

... visst ska de va en bit till !?

Sommarkafé på Furunäs

Som gammal tradition anordnar föreningens Furunäsgrupp Sommarkafé i trädgården vid vår stuga vid sjön.  Omgivningarna är ju en härlig idyll med vår sjö Lygnern nästan inpå den lilla stugans knutar.  Kafét serverar hembakat till kaffet, och den som vill köpa en glass så finns även det att tillgå.  Kafét är öppet alla söndagseftermiddagar i juli, och bilderna nedan kommer från den 14 juli.  Vädret var helt underbart och det var en välbesökt kaféträdgård som lockade många gäster till avkoppling och samvaro.

Sommarkaféts skylt visar vägen till vårt smultronställe vid sjön.  Kafét har öppet alla söndagar i juli månad.

Visst var det många som tog tillfället i akt att inta sitt trekaffe i Furunäs trädgård.  Hembakat med kaffe i goda vänners lag och i en avstressad miljö, kan man må bättre ?

Iris med bekanta

Serveringspersonalen hade fullt upp att serva alla trevliga besökare.

När saften och kakorna är uppätna, kan det smaka med en glass sommarvärmen.

Första utställningen i vårt nya museum.

Vår textilutställning som vi kallat " Från vaggan till graven" var planerad att visas över två helger i september.  Men på mångas begäran blev det flera " Da Capo" där såväl allmänhet som skolklasser ville att vi utökade öppethållandet.  När vi summerar denna första utställning i vårt nya museum, kan vi inte säga något annat än - succé !

Ingången till museet pryddes med en ärebåge med tavla från 1906. Här väntar en grupp skolbarn på att få komma in.

Utställningen var uppdelad kring fyra stora högtider - dop, konfirmation, bröllop och begravning.  Bröllopsdelen var uppskattad med bl.a. bröllopsklänningar sedan första årtiondet i förra seklet.

Nära 200 barn från olika skolor såg utställningen.  Här berättar Solveig om gamla traditioner för intresserade elever.

På inträdesbiljetten fick besökarna också kaffe med hembakade läckerheter.  För det mesta kunde kaffet intas utomhus i solskenet.

Gick man utställningen i högtidernas turordning, så avslutades den med rummet där temat var begravning.  Sätilas gamla likvagn stod äntligen på plats på vår hembygdsgård.  Många besökare stannade till och mindes forna tiders begravningar och stämningen kring dessa.

Berättarkvällen den 23:e oktober.

Mats Löving, präst från Åsle i Skaraborg, var inbjuden till höstens berättarkväll.  Temat för kvällen var " En präst och hans resväska ". Mats är en gudabenådad berättare som bjuder på sig själv och sina upplevelser, för det mesta från sitt yrkesutövande.   Till kvällens föreställning hade ett 80-tal åhörare infunnit sig, vilka fick lyssna till många minnesvärda anekdoter berättade på en härlig skaraborgsk dialekt.  Skratt och applåder avlöste varandra under denna oförglömlga kväll.  Efter att Mats Löving hade avslutat sitt berättande ( på övertid som var uppskattad av publiken ) bjöds det på kaffe, smörgåsar och småkakor.

Berättarprästen Lars Löving från Åsle prästgård.  Berättandet kretsade en hel del omkring hans resväska och dess innehåll.  Väskan fann han för många år sedan på Ekedalens soptipp utanför Tidaholm.

Kaffe med dopp hör till våra berättarkvällar.  Viktigt för samvaron och gemytet där folk träffas och språkas vid.  Ett 80-tal personer bjöds på fika.

Mats Löving avtackas av Solveig och får en Sätilakaka som minne.  På bordet syns en del av innehållet från hans resväska. En väckarklocka, en burk med beck, en " mobiltelefon", ett mjölkbord i miniatyr och en strömfördelare till en Volvo Amazon.

2013-års Höst och Julmarknad.

Vår höst och Julmarknad blir allt större från år till år.  På flera sätt blev årets marknad vår hittills största.  Runt 40 "knallar" visade och sålde sina alster, och nog fanns det alltid ett utbud som passade för de flesta av besökarna. Tomtar serverade glögg, och hade julklappar till försäljning.  Naturligtvis fanns det också lotterier för de som ville pröva lyckan på sådana.

En typisk representant från tomtesläktet fanns på plats med julklappsäck, gammaldags skrinda och anteckningsblock för önskelistor.

Kristina Jöborn i samspråk med en kund invid hennes marknadsbord med karameller, konfektyrer, saft och mycket mera.  Nytt för i år var att föreningen införskaffat tre nya marknadstält vilket gjorde att alla stånd fanns under tak.

På årets marknad fann man marknadsstånd även i museet.  Detta var andra året som besökare och försäljare kunde vara i den ombonade miljön i vår nyaste lokal.

 I "Röda Stugan" fann man försäljare av smycken, träslöjd, textilier, ost m.m.  Besökarna hade det trevligt i trängseln, och många fann vänner och bekanta att samspråka med.  Ibland undrade man om alla Sätilabor gått man ur huse för att besöka vår marknad.

 

I huvudbyggnaden på Hernströmsgården serverades det kaffe, bullar, kakor och risgrynsgröt i tre våningar.  I källarvalven var mysfaktorn stor där man dukat upp i närheten av vår stenugn där Sätilabröden bakas.

Kaffe eller gröt serverades i mellanvåningen.  Här är det en föraning om jultrivseln kring bordet i stora salen.  Elden knastrar i kakelugnen och blandas med sorlet från besökarna.

Stick-Café i November.

Vi har i olika perioder anordnat studiecirklar i form av s.k. stick-café.  Här är en bild från november 2013 där den pågående cirkelns damer visar upp sin gladaste sida.

 

 

 

 

 

 

TPL_BEEZ5_ADDITIONAL_INFORMATION