Information

Bilder från 2015

Här naggas kakan innan den skall in i ugnen

Här är det degknådning på rad. Foto: Christina Norman 

Så här fina kakor blir slutresultatet. Foto  Tomas Olsson BT

I museets källare var det fågelholkssmedja. Bertil hade gjort byggsatser och stod för instruktioner och annan hjälp.

Många ville ha med sig en egentillverkad fågelholk hem, lagom till att det är dags för de små att inreda sin nya bostad.   Foto   Ove Schewenius

Årsmötet.

Den 24 febr. hade vi vårt årsmöte på Hernströmsgården.  Ett 65-tal medlemmar kom till mötesförhandlingarna och trubaduren som som underhöll efter kaffet.

Ca. 65 medlemmar hade kommit till "Museet" på Hernströmsgården.

Bertil Larsson avtackades för lång och trogen tjänst. Ingrid Zackrisson som representerade Västergötlands Hembygdsförbund överlämnade blommor, diplom och VHF:s förtjänstnål med lagerkrans.

Avgående ordföranden Solveig Thorkilsson avtackas med blommor och en Sätilahäst, här överlämnade av vice ordf. Jarl Eriksson

Solveig överlämnar klubban till nyvalda ordföranden Lennart Östanbäck

Trubaduren Jan Mårtensson från Hyssna framförde en uppskattad blandning av sånger, allt " Helgdagskväll i timmerkojan" till alster av Creadence Clearwater Revival.  Även egenkomponerade visor fanns på repertoaren.

Lennart Östanbäck avslutade mötet med att se fram mot ett nytt spännande år för honom själv som ny ordförande och för föreningen.

Kommittémötet den 3 mars.

På tisdagen efter årsmötet samlades de olika kommittéerna för genomgång av årets program.

27 deltagare kom till genomgången.

Kaffe och semla hör till traditionen vid detta mötet.

Mötet var det första för Lennart Östanbäck som ny ordförande. 

Våffeldag den 22 mars.

Som en gammal tradition har vi våffelkafé en söndag i närheten av Marie Bebådelsedag. I år blev det den 22 mars, och i Hernströmsgården var det fullt hus. Våffeldagen hos oss har blivit en trevlig träffpunkt för unga och gamla.

Gerd och Kerstin stod för gräddningen

Så här fina blev resultatet.  Med sylt och grädde därtill blev de utsökt goda.

Stundtals var det fullt vid borden.  Värmen från kakelugnen kändes skön när det blåste snål nordanvind ute.

 

Ulf  Magnusson kåserar den 7 april.

 

 

Ulf berättade om en bildskatt från slutet av 1800-talet som han kommit över.  Här visar han ett exempel på glasplåt som fotograferna använde på den tiden.  Genom bilderna tog han med oss på en resa genom Sverige för 100 år sedan.

 

Valborgsmässoafton på Hernströmsgården.

Det hade regnat under dagen, men som en skänk från ovan skingrade sig molnen och det blev fint väder lagom till vårt Valborgsfirande startade kl. 19.

Ca. 300 besökare hade samlats under en klarblå himmel för att umgås, fika, handla från våra stånd, lyssna på vårtal, körsång, Lions utdelning av stipendie och till sist se på valborgsbrasan.

Kören Tonikum bjöd oss och våren på härliga sånger.

Jan Eriksson, Ubbhult var årets vårtalare, med tema om människor och djurs betydelse i vårt samhälle, och föreningarnas betydelse för människors gemenskap.

Gamla och unga - alla gläds åt vårens valborgsbrasa som värmde i den kyliga kvällen när solen gått ner.

 

Gökaftonen den 14 maj.

 I år var det Sätila Hembygdsförenings tur att anordna den traditionella Gökaftonen där kringliggande hembygdsföreningar inbjuds.  Vi hade prickat in en underbar kväll vädermässigt, och uppslutningen var bra. Vi var ca. 35 deltagare på kulturvandringen i trakterna kring Håkankila.

Ove Schewenius hälsade deltagarna i gruppen välkomna, och beskrev Håkankila radby och dess historia i stort.  Samlingen var på Håkankila Skattegård 2:4, i dagligt tal kallad Högstrands.

Gamla byvägen i Håkankila har iordningsställts av Karl-Johan Högstrand

Ove leder promenaden längs den gamla byvägen.  I bakgrunden syns Högstrands byggnader.

Från Håkankila har man en underbar utsikt över Storåns dalgång och Hede radby. Strax till höger om mitten på bilden syns vår hembygdsgård Hernströmsgården.

Ove berättar om gamla tiders fänagata som gruppen har kommit till.  På fänagatan drevs boskapen ut på Lygnervider på bete.

Gammal stenbro över bäcken mellan Skattegården 1:7 ( Lövgrens ) och Östergården ( Östanbäcks ).  I forna da´r nyttjades bäckens vattenkraft till att driva diverse verksamheter.

Medhavd fika intogs hos Lennart Östanbäck på Hagaberg, som ligger i närheten av det numera rivna torpet " Tån i Hagen".

 

Redovisning av LONA-projektet vid Årenäs.

Söndagen den 23 aug. arrangerade de föreningar som deltagit i LONA-projektet " Norra Lygnerns Branter" med en redovisning vid Årenäs.  Projektet har fortgått under 4 år, varvid inventering har utförts av svampar, växter, insekter, fåglar m.m. i reservatets säregna natur.  Hembygdsföreningen hade en station som informerade om de fornfynd, torp, gränsmarkeringar och sträckning av gamla riksgränsen mot Danmark 1603.  Besökarna fick även information om Hembygdsföreningens verksamhet.

Besökarna läste på våra informationstavlor, och vi fick många frågor att svara på.

Hembygdsföreningens station om kulturen i reservatet.

Naturskyddsföreningens ordf. L-Å Andersson studerar Hembygdsföreningens informationsbord.

Peter Nolbrant studerar svampar

Jan Kuylenstierna förbereder vid växtstationen.

 

Städdag på Hernströmsgården den 26 aug.

Hernströmskommittén förstärkt med några övriga medlemmar hade städdag på vår hembygdsgård onsdagen den 26 aug.  Under ledning av "husfrun" Gerd städades och pyntades det både ute och inna.  Hon såg också till att de aktiva fick fika och annan förtärning.  Sent på eftermiddagen var allt färdigt lagom till att regnet kom.

En stor eloge till alla som ställde upp och med gemensamma krafter gjorde vår hembygdsgård fin och fräsch såväl ute som inomhus.

Ett av lagen på städdagen. Gunnel Thörnkvist, Leif Olausson och Bertil Nilsson.

Gunnel putsar fönster från stege.

 Iris såg så här glad ut när hon når upp utan stege.

Bertil ansar grusgångarna.

Ove har också funnit ogräs på grusytorna. Visst blir det fint och välvårdat när man med gemensamma krafter tar sig an uppgiften.

Leif var förste kvastförare.  Han fann t.o.m. ogräs på asfalten.

 

Bilder från vår vandring med LONA-gruppen i sept.

Vandring på den nya leden från Änghagen till Ramhulta.

Vandrare på en del av leden i ek- och bokskogen.

Den röda graniten finns utefter leden vid Lygnerns strand.

Den s.k. mjölktrappan byggd av natursten på torparnas tid i reservatet.

Rester efter ett gammalt stenbrott.

Dämmet vid dammen till kvarnarna i Ramhultafallet.

 

Kulturresan den 5 sept. till Gnosjö.

Lördagen den 5 sept. avgick bussen med 27 resenärer på årets kulturresa till Gnosjö med omnejd.  Målet var Töllstorps Industrimuseum, Gåröströms och Hylténs industrimuseum, Tore Gustavsson Stråkevedsberg och Store Mosses Nationalpark.

Väl framkomna till Gnosjö blev vi serverade morronfika i Gåröströms Industrimuseums stora maskinsal.

 Här har vi staben som guidade oss.  Go´a gubbar som passade bra i den 100-åriga miljön. I mitten sitter Sune Emanuelsson som lagt upp resan för oss, och han flankeras av fr.vänster Arne Gunnarsson, Conny Nilsson och Jan Pettersson.

En del av vår grupp samlad för att lyssna Conny Nilsson när han berättar om Hyltén historia. Alla maskiner och miljön är omkring 100 år gammal.

Arne Gunnarsson visar hur det går till att sandgjuta. I detta fallet är det i mässing och skall bli en klocka.

Lennart Eriksson och Lennart Östanbäck studerar när Jan Pettersson svarvar en detalj på mässingsklockorna.

 Så här fina blir dom efter svarvningen.  Nu tillkommer kläppen, handraget och en liten kula som håller fast handtaget.

Conny Nilsson tillverkar en tesil, medan Ingemar Svensson tittar på.

Ulf Johannesson sitter vid kruköronhammaren.  En vattenhjulsdriven hammare som smider kruköron så som den gjort sedan 1860.

Ulf Johannesson på Töllstorps Industrimuseum och Hembygdsförening visar hur tråddragningen gick till på 1700-talets första hälft.  Detta var en av hörnstenarna till att Gnosjö utvecklades till en industribygd.

 

Lunch på Restaurang Köket i Gnosjö.

 

Pensionärsföreningen som gäster den 16 sept.

En gång om året har vi pensionärsföreningen som gäster hos oss.  Vi bjuder på underhållning och enklare måltid.  I år bestod den av fläskpannkaka,  en omtyckt husmanskost.

Jovisst - det fanns också gubbar blad våra gäster även om det inte ser ut så på den här bilden.  Vi höll till i "muséet" som passar bra vid sådana här arrangemang.

 Här har en del oldboys slagit sig ner vid bordet, för en pratstund och i väntan på fläskpannkakan och på underhållningen.

Gerd kontrollerar att allt är bra med fläskpannkakorna.  Gunnel och Eva-Britt är redo att servera.

Peter Åkesson hade lovat att ställa upp med underhållning.  Christer Olsson vid mikrofonen är också en rutinerad underhållare.  Kvinnligt komp är inte så vanligt, men allt lät väldigt bra och var rikligt uppskattat.

Eva-Britt provsmakar tårtan, och Gunnel står på tur.  Glada miner tyder på att allt smakar bra.

 

Julmarknaden den 7 nov.

40 marknadsförsäljare, fint väder ( 12 grader varmt ), trevliga besökare och besök av ett par tomtar gjorde årets marknad till den succé som vi hoppats på.  Därtill serverades det risgrynsgröt och kaffefika i alla Hernströmsgårdens tre våningar.

Besökarna blir fler och fler för vart år.  Nu fick vi komplettera med vår gräsmatta för att rymma alla besökares bilar.

Tomten med fylld julklappssäck fanns på plats till barnens förtjusning.

Stundom var kön lång till tombolalotterna

Jo - bakom folkmängden till höger fanns tomten. Även här var det kö ibland. Visst kan man förstå att årets första tomte drar både små och stora.

Marknadsstånden bjöd på allehanda varor.  Här är det delikatesser av olika slag som erbjuds.

Ett marknadsstånd visade att ljusstöpning kan utvecklas till en fantastisk konstart.

Ett välbesökt kaffebord hör till de flesta av våra arrangemang, men på julmarknaden finns även risgrynsgröt med tillbehör på menyn.

 

Husförhöret den 11 nov.

Onsdagen den 11 november hade vi anordnat ett husförhör i Hernströmsgården.  Ett 20-tal besökare lyssnade till kontraktsprosten Anders Reinholdsson.  Han berättade bl.a. om förklaringarna om innehållet i trosartiklarna.  Kantor Seth-Reino Ekström ackompanjerade med orgelmusik.  Husförhöret avslutades med kaffe, smörgåsar och kakor, samt en stunds trevligt småprat runt bordet.

 

Lennart hälsar Anders Reinholdsson välkommen till kvällens husförhör.

Anders berättar och förklarar innehållet i trosartiklarna.

Kantor Seth-Reino Ekström ackompanjerade vid orgeln.

 

TPL_BEEZ5_ADDITIONAL_INFORMATION