Information

 

Sportlovet den 15 febr. 2016

Årets första evenemang på Hernströmsgården var vårt traditionella öppet hus för pigga sportlovsbarn.  Vi hade vår vedeldade bakugn redo för bakning av matbröd, och i muséets källare hade vi anordnat en snickeriverkstad där det tillverkades fågelholkar.

 Lite hjälp från handledare behövdes ibland, men annars var slöjdandet riktigt bra.

När väl spikarna fästs var det bara att banka ner dom.  En del kröktes lätt, så visst är det dålig kvalitet på spikarna nu för tiden.  Siri Bilting höll i hammaren.

Här har vi långväga gäster som fixat varsin holk inför småfåglarnas återkomst.  Tjejerna är Alice Engelbrektsson från Alingsås och Felicia Hansson från Hajom.

 

Årsmöte i Hernströmsgården den 23 febr.

Föreningens årsmöte hölls i Hernströmsgården den 23 februari.  Ett 60-tal medlemmar hade mött upp till kvällens förhandlingar och underhållning.

Som ordförande och sekreterare för mötet valdes Lennart Brunander och Gullel Larsson

Avgående trotjänare ur styrelsen. Fr. vänster:  Lisbeth Volter,  Inger Carlsson,  Gunnel Nilsson och Gerd Carlsson.  Iris Lindberg ej med på bilden.

Utdelning av diplom för välskötta trädgårdar.  Lennart Östanbäck överlämnar här diplomet till Susanne och johnny Magnusson.

Eva och Christer Strömstedt fick här sitt diplom för sin välskötta trädgård.

Jarl redogör för reglerna i Folke Erikssons testamente och Folkes fond för utsmyckning av Sätilas nya centrum.  I bakgrunden valberedningen Anna Eriksson och Ingrid Zackrisson.

Jürgen Oetting visar hur Sätila Bygg planerar för färdigställandet av den öppna platsen mellan restaurangen, trygghetsboendet Lillebacken och hälsohuset.

 

Fyra frågesportmatcher mot Hajoms Hbf i år

Under året kommer vi att ha en serie frågesportskvällar, där lag från oss tävlar mot lag från Hajoms Hembygdsförening.  Första matchen var hemmamatch i Hernströmsgården den 8 mars.

 Ett 50-tal personer hade mött upp som publik den första frågesportskvällen.  Håkan Almkvist skötte visningen av frågornavia projektor.  Sätilas lag syns längst fram till vänster  och Hajoms lag till höger.

Hajoms lag bestod av fr.v.  Gunnar Andersson,  Ingrid Månsson och Gösta Strömberg.

Sätilas lag fr.v.  Eva Petersson, Brita Lanserius och Göran Gunnarsson.  Sätila förlorade första matchen med 1 poäng.

Lennart och Lennart var domare, och höll reda på poängen.

Frågesporten drog fullt hus.  Vi t.o.m. fick sätta in fler stolar och bord för att ge plats åt publiktillströmningen.

 

Våffelkafé den 13 mars.

Söndagen den 13 mars hade vi öppet hus på Hernströmsgården med nygräddade våfflor med grädde och sylt på menyn.  Arrangemanget har blivit en trevlig träffpunkt som brukar sammanfalla med vårens ankomst.  Vädret var väl inte riktigt vårligt just denna dag, men detta till trots hade många trevliga gäster funnit vägen till vår hembygdsgård.  Nedan kommer ett litet bildkollage som börjar med fåffelgräddmästaren själv Eva-Britt Andersson.

Eva-Britt mellan smet och färdig våffla.

 

Frågesport - returmatch i Hajom den 13 April.

Onsdagen den 13 April var det dags för den andra omgången av frågesporten mot Hajoms HF.  Ett revanschsuget Sätilalag bestående av Ann-Christin Gunnarsson, Lennart Arvidsson och Bertil Nilsson försvarade Sätilas färger på ett briljant sätt inför en talrik publik i Hajoms Bygdegård.  Glädjande nog var det många Sätilabor som rest dit för att heja fram vårt lag, vilket avgick med segersiffrorna 33 poäng mot Hajoms 25.  Arrangemanget var välordnat och frågorna spände över ett stort område allt från skalder, geografi till bibelkunskap.  Efter vårens två omgångar är ställningen 68 poäng för Sätila och 61 poäng för Hajom.  Nu tar vi sommarledigt och ses åter den 20 September på Hernströmsgården för omgång 3.

En talrik publik hade samlats i Hajoms Bygdegård för att heja fram sina lag från Hajom och Sätila.

Sätilas lag bestående av fr.v.:  Lennart Arvidsson, Ann-Christin Gunnarsson och Bertil Nilsson

 

Hajoms lag fr.v.:  Håkan Müllerström, Gunnel Johansson och Gösta Strömberg.

 

Valborgsmässoafton 2016

Valborgsmässofirandet på Hernströmsgården hör till vår förenings höjdpunkter.  Det är en träffpunkt för ortens folk, och en tradition för såväl unga som gamla.

Folket samlades utanför röda stugan där det serverades kaffe med dopp. Vädret var som vanligt - lite ruggigt, men regnet  höll sig borta.

Från scenen underhölls publiken med sång och musik.

Gerd Carlson syntes i vimlet.  Hon har funnits med i föreningens styrelse i 17 år, och har varit en av  föreningens mest aktiva i hembygdsrörelsen.

Gerd mottar ett diplom för lång och trogen tjänst i hembygdsrörelsen från Västergötlands Hembygdsförbund.  Birgit Carlsson från förbundet lämnade över utmärkelsen.

Lo Göthberg-Larsson höll talet till vårens ankoms.

 

Friluftsgudstjänst den 27 juni på Furunäs.

Måndagen den 27 juni arrangerade vi en gudstjänst i det gröna på Furunäs. Regnet hängde i luften, men höll sig borta från vårt arrangemang tills vi hade avlslutat.

Ann-Sofie Fång, präst i Härlanda församling, och boende i Hyssna, höll en gudstjänst som till stor del handlade om naturens storhet, och hembygdsrörelsens betydelse för vår kultur.  Christina Norman ackompanjerade på keybord.

Ett 40-tal åhörare hade mött upp vid Furunäs, och efter avslutad gudstjänst hade Furunäsgruppen ordnat med kaffe med hembakat för de fikasugna.

 

Söndagen 3 juli årets första sommarcafé.

Trädgården vid Furunäs är en ljuvlig oas som under julisöndagarna fylls med våra cafégäster.  Är vädret dessutom med oss blir trevnaden ännu större.

Fikagästerna kommer från när och fjärran till sommarcafét på Furunäs.

Kakor och vetebröd är alltid hemlagat av medlemmarna i hembygdsföreningens furunäsgrupp.

 

Frågesport den 20 Sept.

Höstens näst sista frågesport i vår serie om fyra träffar gick av stapeln i Hernströmsgården den 20 September.  Ett 40-tal betalande besökare fyllde lokalen för att bevittna den intressanta drabbningen mellan ett lag från Sätila HBF och Hajoms HBF.

 Publiken bjöds på kaffe och smörgåsar, och stämningen var gemytlig och hög.

Ett 40-tal besökare fyllde lokalen.

Hajoms lag bestående av fr.v.  Agneta Bergström, Inger Månson och Gunnar Andersson.

Sätilas lag bestående av fr.v.:  Christina Norman,  Eva Odengård och Lars Wilderäng.

 

Frågesportens fjärde omgång.

 Sista mötet i frågesportserien hölls i Hajoms Bygdegård den 19 okt. Inför denna omgång var den sammanlagda ställningen 93 för Sätila och 80 för Hajom, och fördelat på mötena var ställningen 2 - 1 i Sätilas favör.

Hajoms Bygdegård var välfylld inför finalmötet.  Glädjande var att så många sätilabor funnit vägarna till denna bortamatch.

Sätilalagets supporterskara hade samlats inför matchen och den efterföljande fikastunden.

Efter sammanräkningen av de fyra omgångarna stod Sätilas lag som segrare med 117 poäng jämfört med Hajoms 103.  Segrande laget bestod denna omgång av Ann-Christin Bertilsson,  Mikael Redhammar och Ritva Eklund.   Vår ordförande Lennart Östanbäck visar upp det vackra segerdiplomet.

Den trivsamma tillställningen avslutades med kaffe med dopp.

 

2016 års Julmarknad.

Lördagen den 12 November arrangerade vi vår traditionella Julmarknad på Hernströmsgården.  Vädret var lite småruggigt med dimma och en termomenter som pendlade runt nollstrecket.  Vi upplevde att det var fler besökare än vad som är brukligt - möjligen beroende på att Sätila of Sweden firade 120-årsjubileum samma dag, och inför detta evenemang även marknadsfört vår marknad.

Utställarna bjöds på risgrynsgröt som säkert smakade bra när tillfälle gavs. Hemmagjorda halmbockar är ett säkert kort på en julmarknad.

 Kristina Jöborn saluför Furunäs-saft och hemkokta karameller.  Omtyckt och uppskattade varor från våra egna odlingar.

Åke Ferm bjöd marknadsbesökarna på varm glögg.

Gunvor och Kerstin sålde tombolalotter.

I flera marknadsstånd kunde man finna de mest fantastiska träslöjdsalster. Man kunde finna riktigt ovanliga och värdefulla saker som t.ex. hästar, hundar, smörknivar, träskedar, stekspadar, allehanda askar och skrin, och även ett par fantastiska hattar gjorda i trä.  En kubb och en cylinderhatt. Tänk vilka färdigheter det finns ute i stugorna.

Barnen kunde finna många trevliga saker som. t.ex. i denna monter där allt var stickat eller virkat.

Husförhör den 23 November.

I November är det vanligtvis dags för Husförhör i Hernströmsgården, så även i år.  Kontraktsprost Anders Reinholdsson höll i förhöret och Henrik Karlsson trakterade vår gamla tramporgel.

Lennart Östanbäck hälsar Anders Reinholdsson och åhörarna välkomna till årets Husförhör.  Som förr om åren var Hernströmsgården välfylld vid detta arrangemang.

En gemytlig stämning, inför det väntade kaffet.

Det är alltid lika intressant att lyssna till Anders Reinholdssons ord och berättelser.

För den uppskattade orgelmusiken stod Henrik Karlsson.

TPL_BEEZ5_ADDITIONAL_INFORMATION