Bilder från år 2019

Som första evenemang på året, och av gammal tradition hade vi öppet hus på Hernströmsgården på sportlovsveckans första dag - den 11 februari.  Sportlovslediga ungdomar besökte oss för att spika fågelholkar och baka bröd.

Lena Gustavsson var ungdomarna behjälplig vid brödbaket i vår gammaldags bakugn.

Ungdomarna hade trevlig fikastund  med sina egenbakade bröd

Undomar i alla åldrar fann gemytligheten vid fikabordet.

Fågelholkstillverkningen är alltid uppskattad.  Strax kommer ju flyttfåglarna tillbaka så det är hög tid att se till att det finns bostäder för dem.  Bertil Nilsson hade som vanligt gjort byggsatser, och ibland fick föräldrar och Bertil och Ove hjälpa till med instruktioner så allt blev rätt.

Visst är det intresserade barn som ser hur fågelholken kommer till.

Årsmöte 19 feb.

Sätila Hembygdsfärenings årsmöte 2019 hölls på Hernströmsgården under ledning av Hasse Ferm. Sedvanliga val av styrelse och kommittéer förrättades. Kassören redogjorde för resultat och balansräkningar. Vilka godkändes av årsmötet. Prisen till välskötta trädgårdar från Blomsterfonden tilldelades Jan och Susanne Berntsson Arlbrant samt Franz Kogler. Därefter följde avtackningar av avgående ledarmöter och en stunds fika. Mötet avslutades med en bildvisning av ett antal utställningar av olika slag som föreningen anordnat under ett antal år både på Hernströmsgården och övriga platser.

Franz Kogler och Susanne Berntsson Arlbrant med sina diplom från Blomsterfonden.

Våffelcafé den 24 mars

Enligt tradition serverades våfflor den 24 mars på Hernströmsgården.

Lage Gunnarsson och Lennart Olander är trogna besökare.

Frågesport den 10 april.

Årets första deltävling i frågesport mot Surteby-Kattunga Hembygdsförening höll den 10 april med Surteby-Kattunga som värd. I havtid ledde motståndarlaget med 2 poäng men när slutsignalen kom hade vårt lag utjämnat.                              Resultalet blev oavgjort 22-22.

Sätilas Lag nedan : Susanne Thuresson, Mikael Redhammar och Brita Lanserius.

Surteby-Kattungas lag: Margareta Carlsson, Ingela Ottosson och Maj-Lis Herling.

Domare Lennart Brunander och frågeledare Lena Johnsson under arbete.

Torp kartläggning

Torpgruppen har arbetat flitigt under vintern med att kartlägga och dokumentera torpen i vår socken. På fotot syns några av deltagarna under pågående dokumentationsarbete på Hernströmsgården.

Valborgsfirande

Årets valborgsfirande på Hernströmsgården besöktes av ca. 300 personer. Efter ett litet mingel för att avnjuta kaffe med hembakat, köpa lotter i vår tobola samt inhandla saft från Furenäs och vårt berömda hällbakade bröd. Hälsades våren välkommrn. Allt till välljudande musik av musikgruppen Barmark. Därefter intogs scenen av Seniorkören med vackra vårsånger varefter Kyrkoherde Ann-Sofie Fång vårtalade. Allt avslutades med att vi sjöng vår nationalsång.

Besökarna var många och trivdes i det vackra vårvädret.

Musikgruppen Barmark.

Seniorkören sjunger in våren

Kyrkoherde Ann-Sofie hälsar våren välkommen

"Tintin" Hansson erhåller Lions utmärkelse till åretsungdomsledare. Prisutdelare Claes Hallden

Gunnel och Eva-Britt hade dukat upp till kaffegästerna

Kända gäster vid kaffebordet

Det blev en boll vid fisket

Till barnens glädje hade vi en mycket liten eld

Naturvandring

Naturvårdskommittén hade inbjudit till en naturvandring i Assbergs raviner torsdagen den 23 maj. Vi var ett 15-tal som blev guidade av Kenneth Hansson från Kinna Naturskyddsförening som berättade om ravinen och de många olika arterna av blommor, örter, gräs mm.

Gökafton

Den traditionella gökaftonen för Hyssna, Seglora, Hajom, Tostared och Sätilas Hembygdsföreningar hade i år Fotskäls HF:s som värd. Vi var ett 15-tal som samlades varav vi var 4 st från Sätila HF:s vid Marielund. På fotot hälsar guiden Gunnar Gustavsson oss välkomna innan vi promenerade genom byn och Gunnar berättade om de olika gamla och nya byggnaderna längs vägen.

Den gamla smedjan läg längs bygatan.

Efter avslutad promenad intogs medhavd kaffekorg i Hembygdsstugan Marielund.

Friluftsgudstjänst.

Den 27 juni hölls friluftsgudstjänst .Ett 30-tal personer hade samlats denna sköna sommarkväll i Furunäs vackra och välskötta trädgård för att deltaga i friluftsgudtjänst med KH Markus Wallgren och musik av Christina Norman.

Furunäs vackra och välskötta trädgård.

Besökare vid friluftsgudstjänsten.

Lennart tackade Markus och Christina för sin medverkan med att överlämna en solros.

Allt avslutades med trevlig pratstund vid intagandet av innehållet i den medtagna fikakorgen.

Sommarcafé den 14 juli

Årets andra sommarcafé var välbesökt. Det vackra vädret gjorde mycket att besökarna trivdes. Fikan och många trevliga möten med Sätilabor och utflyttade Sätilabor. Flera semesterfirare tog vägen förbi.

Cafégäster.

Damerna trivdes vid kaffebordet.

Även ungdommar hittade till vårat sammarcafé.

Frågesport tisdagen den 22 oktober.

Finalen av frågesporten var välbesökt och bjöd på en spännande kamp mellan de båda lagen.Förutsättningarna inför finalen var helt lika 22 poäng till vardera förening. När de 8 rubrikfrågorna med underlydande delfrågor var ställda helt jämn 57-57. Utslagsfrågor fick avgöra årets kamp där Surteby-Kattunga Hf på fjärde frågan avgjorde kampen till sin fördel. Efter avslutad tävlingsomgång intogs kaffe med smörgås och kaka. Därefter avslutades det hela med ett bildspel från olika besöksmål i Småland.

Frågeledaren Ove Schewenius överlämnar diplom till det segrade laget som i denna omgång försvarade Surteby-Kattungas Hf.s lag från vänster Lars Nillson, Maj-Lis Herling och Irene Reinholdsson.

Sätilas Hf.s. Stig Bertilsson, Eva Odengård och Susanne Thuresson.

Åhörare på frågesporten.