Information

Bilder 2014

Årsmötet den 25 februari.

Årsmötet den 25 februari hölls för första gången i våra egna lokaler.  Ett stort antal medlemmar hade mött upp för sedvanliga mötesförhandlingar följt av ett intressant kåseri av Ove Schewenius, som också visade bilder ur hans gedigna fotosamling.  Bildernas tema var från aktiviteter under året som gått, och präglades till stor del av nybygget av museet.

Efter mötesförhandlingarna, bjöd föreningen på kaffe med dopp. Varefter Ove Schewenius kåserade och visade bilder från föreningens verksamhetsår.

Ur blomsterfonden delades årets priser för välskötta trädgårdar ut till Ann och Leif Norrman samt till Maitie och Sture Alfgården.  Pristagarna emottog ett diplom och en penninggåva.

Sture Nilsson och Kerstin Davidsson avtackades för mångårigt engagemang i föreningen.  Sture har under många år varit den drivande kraften när det gäller skötsel och evenemang kring Furunäs.  Kerstin hör till kretsen med flest medlemsår i föreningen och lång verksamhet i styrelsen där hon under en tid också var sekreterare.

Vår ordförande, Solveig Thorkilsson, tackade alla medlemmarna för allt stöd som föreningen fått under året.  All generös hjälp både i ekonomisk såväl som praktisk form har bl.a. gjort det möjligt att förfärdiga museibyggnaden långt tidigare än beräknat.

Våffelkafé den 23 mars.

Som traditionen bjuder hade vi ett öppet våffelkafé i nära anknytning till våffeldagen.  Många hade i det vackra vårvädret letat sig till Hernströmsgården, unga som gamla. 

Det var glädjande att se så många ungdomar kring våffelborden.  Saft och våfflor med sylt var en god paus i lekarna utomhus där ungarna lekte "gömme" kring buskar och hus.

Kerstin Davidsson hade fullt upp med att hinna grädda våfflor.  Ofta var det kö till våffelserveringen.

Men - ska du bara ha en så´n liten klick grädde, och ingen sylt ?  Jag skall smörja kråset ordentligt !

Här var det besökare från Torrås med tomma våffelfat.  Kanske det skulle  smaka med påfyllning ?

 

Valborgsfirandet 2014.

På eftermiddagen regnade det en aning, och vinden blåste kyligt. Men när vårt firande på Hernströmsgården närmade sig vid 19-tiden sprack himlen upp, och solens värme kändes mildrande genom snålblåsten.

Det var sedvanlig musikunderhållning " live " med bl.a. Ida Carlsson och Peter Åkesson från estraden, men också från loftet på Röda Stugan.

Våren sjöngs in av den för dagen sammansatta kören under ledning av Ida.

Kördirigenten framför en stor skara Sätilabor som kom för att fira Valborgsmässoafton.

Vår Kerstin Davidsson uppvaktades och mottog hedersbetygelser i form av diplom från Västergötlands Hembygdsförbund för långvarigt och uppskattat arbete inom vår hembygds-förening.  Diplomutdelare var VHF:s Birgit Carlsson

Vår ordförande Solveig Thorkilsson berättar lite historik kring allt arbete som Kerstin Davidsson uträttat inom Sätila Hemnbygdsförening.  Kerstin med diplomet i hand.

 

Vårtalet hölls av Eva Peterson, välkänd profil i Sjuhärad.  Temat handlade om de fyra årstiderna med våren som den livsgivande tiden av året.  Eva berättade även en del om sitt arbete inom hjärtrehabiliteringen på Skene Lasarett.

Även barnen brukar ha det festligt hos oss på Valborgsfirandet.  En jordhög var det stora nöjet för ett par år sedan, medan det var trädklättring som drog i år.

Sist på schemat den här festdagen stod tändning av valborgsbrasan.  Både unga och gamla bevittnade att den var lite svårtänd i år, men efter diverse olika försök tog sig ändå elden och allt blev bra enligt gammal tradition.

Många åskådare samlades vid vår fina hembygdsgård för att se på elden på avstånd. Kvällssolen speglar sig i Hernströmsgården den här sena aprilkvällen.

Gökafton i Tostared

I år var det Tostareds Hembygdsförening som stod värd för vår gemensamma gökafton.  Samling skedde vid Grönlins ryggåsstuga.  Stugan flyttades från Örby 1840 och sattes upp på Nedergårdens utmark.

År 1970 blev hembygdsföreningen ägare till stugan, men då stugan stod på ofri grund, flyttades den år 1988 till den tomt där den står i dag.

Grönlins stuga

Vi besökte kolerakyrkogården där bl.a. en hel familj ligger begravd.  Alla avled inom 5 dagar. En minnessten restes av församlingen 1960.

Tore berättar om kolerakyrkogården.

Efter att ha besett Kräklingekulle där en galbäcke skall ha funnits, och enligt sägnerna skall ett flertal personer ha hängts där.  Bl.a. två kyrktjuvar.  Promenaden fortsatte till Långhults damm och dess timmerkoja.  Där smakade den medhavda fikan utmärkt efter 2 timmars promenad.  Timmerkojan i bakgrunden.

I bäcken som rinner från dammen ner till Eskekärr växer Skunkkallan - en utländsk växt som ej tillhör vår flora men är svår att bli av med.  Men visst är den vacker när den blommar med stora gula blommor.  I bäcken finns också rester av ett stort antal skvaltkvarnar.

Kyrkvandringen den 7 Sept.

 I ett strålande väder startade vi vår kyrkvandring från Ryda Liden, och vandrade längs den gamla leden till Ubbhult, där det nya kapellet var vårt mål.

Samling på Ryda Liden för avfärd kl. 10.00

När vi passerade Högelid blev vi bjudna på plommon.

På väg mot Bratten

När vi kom fram till Ubbhult blev vi serverade saft och muffins av "trossen".

Ubbhults nya kapell

Samling utanför kapellet

Kontraktsprosten Anders Reinholdsson hälsade oss välkomna.

Astrid Zetterberg hade ordnat med kyrkkaffe

Kapellets nya dopfunt är tillverkad av Ubbhultsbon Erik Pettersson.

Höst och Julmarknad 8 nov.

Vädrets makter stod oss bi när vi arrangerade vår traditionella Höst och Julmarknad.

Upphåll och 10 grader varmt, och faktiskt tittade solen fram någon minut, och som vanligt blev marknaden i många fall en familjeutflykt under lördagen.

Från ett 40-tal marknadsplatser uppvisades och salufördes en mängd olika slöjdalster, textilier, smycken, ekologiska grönsaker, bröd och andra bakverk, hemgjord saft och karameller m.m m.m. Kommersen var som vanligt god.

Det var stor spridning på vad som salufördes. Här är det ett marknadsstånd som saluför diverse egenproducerade rotfrukter bl.a.

Större delen av sortimentet som Ove Schewenius saluförde för Hembygdsföreningen var ekologiskt odlade varor.

Jultomten var naturligtvis på plats med klappar till barnen.

 

 

 

TPL_BEEZ5_ADDITIONAL_INFORMATION