Torpinventering

Torpinventering i Sätila Socken

En ny torpinventering startades i mars 2009 som arbetar efter Emuritus Kh Fredrich Eberhardt, och Folke Erikssons släktbok för Sätila 1681 - 1897 samt Torp och Backstugor 1898 - 1930.  Gruppen som arbetat med Råryggen, Kärra, Gunlered, Nygården och delar av Hulta börjar nu bli färdiga med sitt arbete.

I Ubbhult arbetar en entusiastisk grupp som kommer att gå igenom hela Ubbhultsområdet och som i september kommer att ha en torpvandring. Björlandagruppen arbetar med Björlanda By och där har vi också fått med några yngre deltagare, där håller vi nu på att leta efter torp och ruiner samt sätter ut provisoriska pinnar med nummer på resp. torp.  Rya By har inte kommit i gång ännu men har haft en första träff för att gå igenom alla torpens namn och kommer i höst att börja arbeta.

Vi kommer att gå från by till by och önskar få med de människor som är intresserade och kanske har en kunskap om var torpen låg eller har minnen, torpkontrakt, foton, dagsverkesavtal eller något annat av intresse.

De originalskyltar vi sätter upp på ekstolpar är 16 x 12 cm. och har torpets nummer, årtal på förste torparen, torpets namn samt Sätila Hembygdsförenings logotyp.

Tanken med torpinventeringen är att göra en bok om alla torpen samt på varje torp sätta in alla som bott där samt ett koordinat för GPS om man vill söka upp torpet.  Många minnen och berättelser, foton och gamla handlingar på torpen har vi fått in och vi hoppas att många yngre kommer att vara med oss som senare kan berätta och visa hur människor bodde och levde förr.

Har du frågor eller information om torp eller backstugor hör av dig till: Solveig Thorkilsson